הסכם מייסדים / הסכם שותפים
מהו הסכם מייסדים?
הסכם מייסדים הוא למעשה ההסכם הראשון שנערך בין צדדים המעוניינים לשתף פעולה ברעיון, עסק, מיזם וכדו’ והוא נועד להגדיר את מסכת היחסיים המשפטיים שביניהם, בטרם נערך תקנון לעסק. כמובן שלכל תחום של עסק יערך הסכם שונה הרלוונטי לתחום בו הוא עוסק- בהסכם מייסדים של חברת אופנה יהיו דגשים שונים מהסכם מייסדים של שותפות לשם הקמת סטרטאפ.
ככל שהסכם המייסדים יכלול בתוכו יותר נושאים והחלטות אודות המיזם ופעילותו, כך יאפשר למייסדים שלו שקט והתנהלות “חלקה יותר” בעת הפעילות השוטפת של המיזם.
מה כולל הסכם המייסדים?
- אישיות משפטית– חברה, שותפות, איגוד.
על המייסדים לבחור תחילה מה היישות המשפטית באמצעותה הם יתנהלו במיזם. לבחירת היישות יש משמעות רבה לגבי עתיד המיזם הן מבחינה משפטית ניהולית והן מבחינה כלכלית.
- שם וכתובת העסק– שם העסק צריך להיות חוקי, יש לוודא שלא קיים תאגיד רשום או סימן מסחר רשום בשם זהה או דומה לו עד כדי להטעות.
- מטרות העסק– תיאור כללי קצר של מה שאתם עושים במיזם ומה מטרתו.
- מניות- אגד של זכויות במיזם הנקבע בדין ובהסכם. בעל מניה הוא למעשה בעל זכות לחלק מהון המניות של המיזם. ישנם מס’ סוגים של מניות, ועל המייסדים להחליט אילו מניות רלוונטיות למיזם.
מניה יכולה להקנות זכות לשליטה במיזם, רווחים וחלוקת נכסים בעת פירוק של המיזם ועוד.
כמו כן, מומלץ לקבוע מנגנון רכישה ועבירות של המניות. ניתן לקבוע תקופת זמן לפיה יפעיל מנגנון של “איסור מכירה” והמניות לא יהיו עבירות כלל. ניתן לקבוע זכות סירוב ראשונה לבעלי המניות, בטרם ימכרו לצדדים שלישיים או זכות הצטרפות למכירה וזכות השתתפות בהשקעות עתידיות.
- ניהול, הנהלה ודירקטוריון– בחירה של נושאי המשרה הראשוניים, חלוקת תפקידים במיזם, והירף העבודה של כל אחד מהשותפים. רצוי לקבוע זאת כבר בהסכם המייסדים, על מנת שהמיזם יוכל לפעול כראוי ועל מנת להמנע מאי בהירות ושאלות בדבר תפקיד ותחום אחריות של כל אחד מהמייסדים ועובדי המיזם, לרבות ניהולו, כאשר המיזם כבר מתחיל “לרוץ”.כמו כן, יש לבחור דרך קבלת החלטות במיזם, מה הרוב הדרוש בהצבעה ליישום החלטה כלשהי וכן החלטות מהותיות שידרשו להתקבל ע”י הסכמה רחבה יותר, או פה אחד, זכויות “וטו” וכו’.
- מימון, השקעות וחלוקת רווחים– תחילה, רצוי להחליט בהסכם המייסדים מה כל אחד מהשותפים יתרום להקמת המיזם ולהתנעה של הפעילות הראשונית שלו. דוגמא לכך היא הלוואת בעלים, המהווה הלוואה של בעלי המיזם למיזם, שתוחזר אליהם בעתיד. ההשקעה לאו דווקא חייבת להיות כספית, היא יכולה להיות שוות כסף, הבטחה עתידית לתרומה לעסק וכו’.ישנה חשיבות רבה להסדרת נושא השבת השקעות השותפים והלוואות הבעלים חזרה לידי השותפים, ולקבוע מה התנאים הנדרשים לכך. כך גם לעניין השקעות עתידיות במיזם.יש לקבוע מועד, תנאים ודרכי חלוקה של רווחי המיזם.
- הפסקת פעילות משותפת– על מנת להימנע מסכסוכים משפטיים ועלויות רבות כאשר מיזם מתגלה כלא רווחי, שותף פושט רגל או שהשותפים אינם מסתדרים ביניהם, חובה לקבוע מנגנון “היפרדות” בו יוכל אחד מהשותפים או כולם להפסיק את פעילות המיזם במתכונתו הנוכחית או בכלל, ויקבעו את אופן הפירוק או המכירה, סדר החזרת חובות והתחייבויות המיזם, חלוקת הרכוש וההשבה של הלוואת הבעלים.מנגנון שכיח שקיים הינו במבי (BUY ME BUY YOU), על פיו לכל אחד מהשותפים יש אפשרות להציע לשותף השני מחיר עבור רכישת מניותיו. השותף הראשון שמציע, הוא הקובע את מחיר המניה בעסקה, ושאר השותפים רשאים להחליט האם לקנות את חלקו במחיר המוצע או להציע למכור את חלקם באותו מחיר.
- סודיות ואי תחרות– במידה ואחד השותפים עוזב את המיזם ניתן להחתים אותו על סעיף אי תחרות במיזם דומה לתקופה מוקצבת וסודיות מוחלטת בפרטי המיזם והתנהלותו.
- זכויות קניין רוחני, מוניטין וסודות מסחריים– הקניין היחודי של המיזם. לכל מיזם ישנו קניין רוחני שונה עליו הוא נדרש להגן (מידע, תוכנה, פטנטים, מדגמים, סימני מסחר, סודות מסחריים ועוד). לכל זכות קניין רוחני יש דרך שונה באמצעותה ניתן להגן עליה ורוצי להתייעץ עם עו”ד מסחרי מומחה בתחום. כמו כן, יש להכניס בסעיף הסודיות כאמור, גם הגנה על זכויות הקניין הרוחני של המיזם.
- מנגנון שיפוט בעת מחלוקות– הליך קבלת החלטות במידה ואין הסכמה בין השותפים, אדם מוסכם או בורר אשר יכריע במקרים הללו.
.
מקרה של פירוק שיתוף
אחד הסכסוכים הגדולים בעולם האופנה הישראלי מגיע בימים אלה לשיאו: חברת ריימל, הגישה המרצת פתיחה בבקשה לקבלת צו לפירוק השיתוף, באמצעות עורכי דין מהמשרד, אלי והדר גרונדשטיין, העוסקת בסוגיית הבעלות במותגי האופנה הגדולים בעולם.
לכתבה ב MAKO לחצו כאן